VRIJDAG 20 SEPTEMBER 2019

aanvang 20.00 uur

 

MESSE SOLENNELLE

Louis Viernes beroemdste koorwerk

 

 

Toegang vrij, collecte (richtbedrag € 10,--)

 

St. Gregoriuskoor o.l.v. Eric Koevoets

Anton Doornhein, orgel

 

Dit jubileumjaar wordt afgesloten met o.a. de Messe Solennelle van Louis Vierne. Het is één van de meest indrukwekkende koorwerken uit de Franse romantiek en zeer passend in de Lambertuskerk.

ZATERDAG 14 SEPTEMBER 2019

aanvang 14.00 uur

 

GEHEIMEN VAN HET MAARSCHALKERWEERDORGEL

 

OPEN MONUMENTEN- EN NATIONALE ORGELDAG

 

 

 

Eric Koevoets, organist van de H. Lambertuskerk gaf een kleurrijk orgelconcert. Daarna onthulde hij de geheime klankwereld van het romantische Maarschalkerweerdorgel en kon u het orgel bezichtigen.


MASTERS OF IMPROVISATION

Eric Vloeimans - trompet

Hayo Boerema - orgel

 

Dinsdag 3 september 2019

 

 

Deze twee beroemde Rotterdamse rasimprovatoren gingen samen een verbond aan in de mystieke ruimte van de Lambertus. Dit leverde een geweldig mooi, fascinerend en oorstrelend concert op. Gelukkig was de kerk zeer goed bezet, zodat velen ervan genoten hebben.


Het Hoflaan Wandelconcert  - Orgels én glas in zicht

i.s.m. Nationaal Glasmuseum Leerdam

 

 

 

 

Vrijdag 5 juli 2019

 

 

Op één dag kon u én van mooi glas in bijzondere architectuur van rond einde 19e eeuw  én van prachtige orgelmuziek in twee kerken genieten! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programma 

16:00 uur   Glas-In-Zicht-Lezing & -wandeling

20:00 uur  Orgelconcert in Lambertuskerk door Wouter van der Wilt

20:45 uur   Korte Glas-In-Zicht-wandeling naar Hoflaankerk

21: 15 uur    Orgelconcert in Hoflaankerk door Eric Koevoets

 

 In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam is de expositie ‘Glas In Zicht’ te zien over allerlei glas in de architectuur, van gebrandschilderd glas tot glas-in-beton. Kunsthistorica Laura Roscam Abbing is gastconservator en heeft hierover diverse publicaties en boeken geschreven. Het laatste werk van haar hand, ‘De Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek J.J.B.J.Bouvy’, is gepresenteerd bij de opening van deze tentoonstelling. Zij ging bij haar lezing in op het glas in het in- en exterieur van herenhuizen uit eind 19e en begin 20e eeuw, de tijd van onder meer de Jugendstil. De aansluitende wandeling door het prachtige Kralingen leidde langs diverse huizen van dit type. 

 

’s Avonds zette organist Wouter van der Wilt met het poëtische monumentale Maarschalkerweerdorgel niet alleen het orgel maar ook het glas in zicht. Hij speelde, naast andere orgelwerken, improvisaties over de voorstellingen, te zien op de ramen van de H. Lambertuskerk. Eric Koevoets sloot het geheel af met barokke orgelwerken van vader en zoon Bach in de Hoflaankerk op het neo-barokke Van Vulpenorgel.

Wouter van der Wilt (rechts op foto - organist Hoflaankerk) en 

Eric Koevoets (organist Lambertuskerk) 'ruilden' deze avond van orgel. 


Dinsdag 11 juni 2019

aanvang 20.00 uur 

 

  

Olivier Penin -

Grand Maître Parisein de l'orgue 

 

 

 

 

 

 

Olivier Penin, organist titulair van de St. Clotilde te Parijs, de plek van de beroemde componist César Franck, speelt een gevarieerd programma van Franse en Duitse orgelmuziek.

Olivier Penin, Grand maître Parisien de l'orgue

Olivier Penin is organist in de Sainte Clotilde, Parijs. In deze kerk bespeelt hij het grote en beroemde Cavaillé-Coll-orgel (1859) en is daarmee de opvolger van eerdere organisten/componisten als César Franck, Gabriel Pierné, Charles Tournemire en Flor Peeters. Als één van de meest vooraanstaande organisten in dit orgelmuziekparadijs kan hij als geen ander het poëtische Maarschalkerweerdorgel laten stralen.

 

PROGRAMMA:

BWV 29 Sinfonia Cantata BWV 29                                     -        J.S. Bach (1685-1750)  

Transcriptie voor orgel door Marcel Dupré  (1886-1971)

 

Orfeo ed Euridice                                                                -        Christoph Willibald Gluck (1714-1787)

Transcriptie voor orgel door Olivier Penin

 

Fantaisie et fugue en si bémol majeur Op. 18 nr. 6            -        Alexandre-Pierre-François Boëly (1785-1858)                                                 

Nocturne Op. 9 Es-dur Nr. 2                                                -        Frédéric Chopin (1810-1849)    

Transcriptie voor orgel door Olivier Penin

 

Prière (Six Pièces pour Grand Orgue, Op. 20, no. 5)          -        César Franck (1822-1890)    

 

Prélude in g (Trois pièces op. 29 nr 1)                                 -        Gabriel Pierné (1863-1937)  

 

Prélude funèbre en si mineur (sur le chant ‘Dies irae’)      -       Guy Ropartz (1864-1955) 

 

Chorale-Improvisation over ‘Victimae Paschali Laudes’   -       Charles-Marie Tournemire (1870-1939)  

 

Transcriptie voor orgel door Maurice Duruflé  (1902-1986) 


Dinsdag 21 mei 2019

aanvang 20.00 uur 

 

  

HIMMELWÄRTS

 

Eric Koevoets, orgel en 

Jenny Haisma, sopraan

 

Concert met CD-presentatie

 

 

Stichting ‘Venster op muziek in de Lambertus’ bestaat 10 jaar en dat wordt in 2018-2019 groots gevierd.  Met het concert ‘Himmelwärts’ presenteerden Jenny Haisma, sopraan, en Eric Koevoets, orgel, de jubileum-CD met dezelfde titel. 

CD Himmelwärts

 ‘Ja, es stieg auch mir ein Engel nieder, und auf leuchtendem Gefieder führt er, ferne jedem Schmerz, meinen Geist nun himmelwärts!’ Dit is de laatste strofe van het lied ‘Der Engel’ van de ‘Wesendonck-Lieder’ van Richard Wagner, dat tijdens het concert te horen was én op de CD Himmelwärts is te beluisteren. Het laatste woord, himmelwärts, vat de intenties samen van de composities van de CD. Elk opgenomen stuk kent een zoektocht dan wel een strijd om tot verlossing of vereniging met een hoger doel te komen. Naast werken van Wagner staan er de indringende Variationen über ‘Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen’ van Franz Liszt en de 'Toccata sur un Choral' van Charles Tournemire op deze CD. Ook het concert kende deze zelfde sfeer.  De CD is uitgebracht door Tulip Records en is mede tot stand gekomen door subsidie van de Erasmusstichting.


Zondag 7 april 2019

 

 

BREXIT

 

 

Vocaal Ensemble TIRAMISU

o.l.v. Rienk Bakker

Groot-Brittannië markeert weer haar eigen grenzen. Tegelijkertijd manifesteert het land weer een soort nationale trots: dit is óns land, ónze cultuur. Een aanzienlijk onderdeel van die cultuur is de prachtige muzikale erfenis die Engeland met zich meedraagt.

Toen Henry VIII zich in 1543 losmaakte van de kerk van  Rome (de eerste ‘Brexit’!) ontstond de Anglicaanse kerk met een atmosfeer waar componisten als William Byrd en Thomas Tallis hun meesterwerken konden scheppen. Sindsdien is de Engelse muziekcultuur enorm gegroeid en qua klankschildering al net zo eigenzinnig als de bewoners van het land.


Vrijdag 7 december 2018

 

 

Extra ingelast!

BENEFIET KERSTCONCERT

 

t.b.v. inrichting kindzorgcentrum voor ernstig zieke kinderen door stichting Pallieter in (voormalige) Heilige Familiekerk in R'dam Noord

 

 

 

 

 

Entree vrij, collecte na afloop

 

Natalie Merfort solo-zang en dirigent, Kamerkoor Makuna Matata, Svetlana Lohma piano

Op vrijdag 7 december 2018 vond er een uniek benefiet kerstconcert in de Lambertuskerk in Rotterdam Kralingen plaats. Dit op initiatief van singer songwriter Natalie Merfort. De opbrengst van het concert was voor Stichting Pallieter, die zich hard maakt voor meer kwaliteit van leven voor ernstig ongeneeslijk dan wel chronisch zieke kinderen en kinderen met een beperking. Stichting Pallieter besteedt de opbrengst  aan de kindvriendelijke inrichting van een nieuw kinderzorghuis (voor 24 uurszorg voor ernstig zieke kinderen), dat onderdeel is van het kinderexpertisecentrum in de (voormalige) Heilige Familiekerk in Rotterdam Noord, een uniek project voor Rotterdam. De St. Lambertuskerk en Stichting Venster op Muziek in de Lambertus vonden dit zo'n mooi doel, dat we dit concert extra hebben ingelast in het jaarprogramma.

 

Gevarieerd programma van Mozart tot Pärt

Het werd een prachtig, gevarieerd kerstprogramma met onder andere het Laudate Dominum van Mozart, liederen van Max Reger, Arvo Pärt, César Franck, Benjamin Britten en de mooiste traditionals uit verschillende landen, uitgevoerd door het koor Hakuna Matata onder begeleiding van pianist Svetlana Lohman en soliste Natalie Merfort. Natalie zong ook in een wondermooie uitvoering van 'I wonder as I wander'. Bekijk het bijzondere filmpje via de link : https://www.youtube.com/watch?v=HduUSQNWRcU 


Zondag 18 november 2018

 

 HOMMIKUNE HÄMARUS

 ESTSE MORGENSCHEMERING

Vocaal Ensemble TIRAMISU

o.l.v. Rienk Bakker

 

zong vernieuwende muziek uit de Baltische staten, voorafgegaan door Russische kerkmuziek.


Zondag 14 oktober 2018

 

LONDON VIRTUOSOS ! 

 

 

ENSEMBLE  LAUTENWERK

 

Giulio Quirici, luit

Isabel Favilla, blokfluit

speelden barokmuziek van componisten, die

geïnspireerd raakten door het Londen van de 17e en

18e eeuw. Virtuose sonates van Castrucci, Handel, Dieupart en Veracini bracht dit duo op subtiele wijze

ten gehore.

 


Openingsconcert seizoen 2018-2019

"10 jaar Venster op Muziek in de Lambertus" 

 

Vrijdag 21 september 2018

 

FEEST VAN KLANK EN LICHT 

Een totaalbeleving

 

M.m.v. St. Gregoriuskoor en Vrouwenkoor La Confiance o.l.v Eric Koevoets en organist Geerten Liefting.

 

De wereldpremière van de ‘Missa Te Deum Laudamus‘ van Geerten Liefting, improvisaties over Gregoriaanse gezangen en bijzondere verlichting van de kerk zorgden voor een sfeervolle opening van dit jubileumjaar.

 

Hieronder de opname van de Missa Te Deum Laudamus van Geerten Liefting.