Waarom is Stichting Venster op Muziek opgericht?

De Stichting Venster op Muziek in de Lambertus heeft tot doel muzikale evenementen van hoge kwaliteit in de H. Lambertuskerk (Rotterdam-Kralingen) te organiseren, onder meer voor orgel en zang. Daarnaast draagt de stichting bij aan vernieuwing van de kerkmuziek door het geven van compositieopdrachten.

Muziek neemt in de H. Lambertuskerk een belangrijke plaats in.  In 2008 is de stichting ‘Venster op muziek in de Lambertus’ opgericht om zoveel mogelijk mensen hiermee in aanraking te laten komen. De entree in de meeste gevallen vrij, waardoor de concerten voor veel mensen toegankelijk zijn. Na afloop van een concert wordt een deurcollecte gehouden.

 

De H. Lambertuskerk heeft een mystieke uitstraling en een goede akoestiek. Het orgel is van de vermaarde orgelbouwer Maarschalkerweerd. Het heeft een Frans-romantisch, intiem karakter en maakt de kerk bijzonder geschikt voor klassieke muziek met een religieus karakter.

Wat doet Stichting Venster op Muziek?

Met het Hoflaan Wandelconcert is er orgelmuziek op beide hoeken van de lommerrijke Hoflaan (v.l.n.r. H.-Lambertuskerk - Hoflaan - Hoflaankerk)


In de maanden maart tot en met november organiseert de Stichting Venster op Muziek ca. tien concerten in de Lambertuskerk. In de zomer zijn dit orgelconcerten op het monumentale, poëtisch klinkende Maarschalkerweerdorgel. Dit betreft zowel solo- als orgelconcerten gecombineerd met zang door solist of koor en/of andere instrumenten. In voor- en najaar zijn er concerten met kamermuziek of koorzang.

 

Organist-titulair Eric Koevoets van de Lambertuskerk verzorgt jaarlijks minimaal twee orgelconcerten. Eén bij de opening van het zomerseizoen eind mei en één op Open Monumenten-dag in september. Dan krijgen de bezoekers ook een uitgebreide uitleg over het orgel. Daarnaast verzorgt hij begin juli, samen met organist Wouter van der Wilt van de Hoflaankerk,  het jaarlijkse zogeheten 'Hoflaan Wandelconcert'. In de pauze wandelt iedereen gezamenlijk van de ene kerk naar de andere over de lommerrijke Hoflaan in Rotterdam-Kralingen. Het zomerseizoen eindigt altijd eind september met een bijzonder orgel-plusconcert, waarbij Eric Koevoets een gast of gasten uitnodigt om mee te musiceren.

 

In voor- en najaar zijn er concerten met kamermuziek of koorzang.  Daarbij kun je denken aan vocaal ensembles zoals Tiramisu en Capella sine Nomine. Bij de kamermuziek varieert dit van barokmuziek tot aan flamencomuziek op de gitaar. Ook is er altijd een concert door een jong talent. 

 

Voor meer informatie over het gehele concertprogramma klik op de knop.


Beleid 

Download
Doelstellingen en Beleid
Doelstellingen en Beleid.pdf
Adobe Acrobat document 430.5 KB

Wilt u Venster op muziek financieel steunen?

Klik dan op onderstaande knop.


Composities

Stichting Venster op Muziek in de Lambertus geeft geregeld compositie-opdrachten aan gerenommeerde Nederlandse componisten. De opdracht is bedoeld muziek te componeren voor driestemmige parochiekoren met een uitdagende orgelpartij, mede om het aanbod aan klassiek liturgisch koorrepertoire te vergroten.