Muziek rond de winter

ZONDAG 29 MAART 2020 

GEANNULEERD!!

 

 

 

We zouden op 29 maart met een prachtig concert van flamenco-gitarist Jur Vermijs,  'Een reis door Andalusië' het jaar 2020 openen. Vanwege het coronavirus zijn wij echter genoodzaakt dit te annuleren. Maar we gaan voor uitstel en géén afstel. Zodra een nieuwe datum bekend is, hoort u van ons.


ZONDAG 8 DECEMBER 2019

aanvang 15.15 uur

inleiding om 14.30 uur

 

80(0) JAAR - MUZIEK VAN EN ROND DAAN MANNEKE

 

 

 

Toegang € 18,00 p.p./€ 15,00 in voorverkoop

Bestel kaarten

Vocaal Ensemble Tiramisu

o.l.v. Rienk Bakker

 

Dit najaar hoopt de vermaarde hedendaagse Nederlandse componist Daan Manneke zijn 80ste verjaardag te vieren. Reden voor Tiramisu om hem een muzikaal eerbetoon te brengen vanuit de inspiratiebronnen voor diens ontwikkeling en composities.

 

Programma: 

 

 

  • Perotinus Magnus (±1160-1230)             Sederunt principes
  • Josquin des Prez (±1450-1521)               Ave Maria
  • Daan Manneke (*1939)                           Psaume 121
  • Daan Manneke (*1939)                           Archipel VII (instrumentaal)
  • Johann Sebastian Bach (1685-1750)        Lobet den Herrn
  • Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)    Psaume 90
  • Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)    Psaume 150
  • Ton de Leeuw (1926-1996)                      Prière
  • Daan Manneke (*1939)                           Cantique de Pascal

 

Programmatoelichting:

 

 

Daan Manneke schetst op zijn website zijn muzikale voedingsbronnen:
‘De muziek van de 12e-eeuwse Notre-Dame-school; de Renaissance, maar het meest  Josquin; de Venetianen (Willaert, de Gabrieli’s, Monteverdi, en Heinrich Schütz); Bach en nog eens Bach, Bruckner, Scelsi, de (late) Stravinsky, de (complete) Messiaen, Xenakis en altijd weer volksmuziek, waarvandaan dan ook.
Al mijn muziek heeft met vocaliteit te maken: ademen; naderen en verdwijnen; verdichten en uiteenvallen.

Mijn belangrijkste trefwoord: RUIMTE. (Ik schreef een orkestwerk getiteld RUIMTEN)
Alles is beschikbaar, kijk maar wat je (er van) nodig hebt. (Ik houd van veelsoortige, hybride uitingsvormen).
Het mooiste compliment in een recensie (muziektijdschrift LUISTER) over mijn werk: Daan Manneke is de Sweelinck van de 20e eeuw.’

Ontstaan van meerstemmigheid
We volgen deze door Manneke gegeven lijn en beginnen de concerten in het verre verleden, met ‘Sederunt principes’ van Perotinus, een van de eerste meerstemmige werken, met een gregoriaanse melodie als uitgangspunt.

Eveneens gebaseerd op een gregoriaanse melodie is het rond 1500 door Josquin des Prez gecomponeerde ‘Ave Maria’.

Psalmbewerking
Vervolgens laten we Daan Manneke zelf horen met een psalmbewerking, de eerste van vele psalmbewerkingen die hij heeft geschreven en die ook zijn wereldwijde doorbraak betekende: ‘Psaume 121’ uit 1962. ‘Psaume 121’ is de bekendste bewerking bij het bredere publiek. Dit stuk mag in dit muzikale eerbetoon natuurlijk niet ontbreken.

Levenswerk over Zeeland
Hetzelfde geldt voor Mannekes magnum opus ‘Archipel’. Dit levenswerk omvat composities voor verschillende uitvoerders: vocalisten, kamerorkest, piano enzovoort. Deze composities staan symbool voor de Zeeuwse eilanden. De Schiedamse stadsorganist Arjen Leistra zal voor ons ‘Archipel VII’ spelen, een compositie uit 2002 voor het Franse drukwindharmonium.

Vreugde met Bach
We sluiten voor de pauze af met ‘Lobet den Herrn’ van Johann Sebastian Bach, een componist die Manneke zeer bewondert. In tegenstelling tot andere meer ingetogen motetten van Bach is dit stuk een muzikaal feestje waar de vreugde vanaf spat.

Psalmen van Sweelinck
Van Jan Pieterszoon Sweelinck zingen wij twee psalmen: ‘Psaume 90’ en ‘Psaume 150’. In ‘Psaume 90’ is voortdurend de oorspronkelijke melodie te herkennen. ‘Psaume 150’ is een groot loflied, waarbij de stemmen de instrumenten die de psalm beschrijft nabootsen.

Prière
Van Daan Mannekes leermeester en goede vriend Ton de Leeuw zingen wij ‘Prière’, gebaseerd op een tekstfragment (in Franse vertaling) uit de Koran.

Cantique de Pascal
Ons eerbetoon aan Daan Manneke besluiten wij met zijn twintig minuten durende werk ‘Cantique de Pascal’In dit werk voor tienstemmig koor en harmonium komen fragmenten van de Franse natuurkundige, christelijk filosoof, theoloog en apologeet Blaise Pascal (1623-1662) voorbij. Arjen Leistra begeleidt ons hierbij op het harmonium.

 


ZONDAG 20 OKTOBER 2019

aanvang 15.15 uur

 

NO STRINGS ATTACHED

 

 

 

Toegang vrij, collecte (richtbedrag € 10,--)

 

CAPELLA SINE NOMINE

o.l.v André Vis

 

Prachtige en bekende instrumentale werken, gearrangeerd voor a-capella koor. Zo zijn ze te horen als een strijkorkest bij het Agnus Dei van Barber, en als een groot symfonieorkest bij Mahlers Ich bin der Welt Abhanden gekommen en Puccini’s O Mio Babbino Caro.